Red Velvet

Dort Red Velvet – recept na podmanění vašich smyslů

Jestli mezi dorty nějaký dokáže vyniknout, je to právě tento. Recept na Red Velvet vás přenese takřka do alchymistického světa. Unikátní chemická reakce dala totiž vzniknout červenému pokušení, které láká labužníky po celém světě. A po přečtení už si tuhle jemnou pochoutku vychutnáte také!

 

Pokud se vrhnete do přípravy Red Velvet, recept si ideálně rozdělte na dvě části – korpus na dort a sýrovosmetanový krém. Ze všeho nejdříve se ale ujistěte, že u sebe máte veškeré potřebné pomocníky. 

 

Mohlo by se vám hodit:

 

Red Velvet: korpus si rozdělte do více forem

Na korpus budete potřebovat:

 

  • Hladká mouka (250 g)

  • Sůl

  • Kakao (15 g)

  • Krupicový cukr (220 g)

  • Vejce (2 ks)

  • Máslo (120 g)

  • Podmáslí (240 ml)

  • Vanilkový extrakt (cca 1 lžička)

  • Červené potravinářské barvivo

  • Jedlá soda (cca 1 lžička)

  • Jablečný ocet (cca 1 lžička)

 

Pozor na začátečnické chyby! V případě, že těsto budete péct v jediné formě, velice snadno se vám může (lidově řečeno) „zdrcnout“. Hutná hmota opravdu není to, čeho chcete u tohoto dortu docílit. Red Velvet má být dokonale jemný a na první pohled připomínat semišový povrch. 

Těžká hmota se však v jedné formě hůře propéká. Krajem sice dobře prostupuje teplo, nicméně střed budete mít stále nedopečený a navíc vám lehce vyletí nahoru. Jednoduše tak vznikne hmota se suchými kraji, kvůli čemuž ani výsledná barva nebude zrovna lákavá. Proto ideálně sáhněte po dvou formách, které si vyložíte pečicím papírem

 

Ale než se pustíte do míchání jednotlivých přísad, předehřejte si troubu na 175 °C. Následně si připravte misku, ve které dejte dohromady mouku, kakao a špetku soli. V další misce si pak připravte směs červeného barviva a podmáslí.

 

Tip na první pečení: Barvivo s ostatními ingrediencemi míchejte tak dlouho, dokud výsledná hmota nebude opravdu sytě červená. Jedině tak dosáhnete okouzlujícího těsta.

 

Na řadu přichází máslo, cukr a vejce – tyto suroviny postupně vyšlehejte do pěny, do které nakonec přidejte vanilkový extrakt. A vše opět zašlehejte. Nyní máte všechny části připravené ke kompletaci těsta. Moučnou směs přidávejte postupně alespoň třikrát, zatímco barevné podmáslí dvakrát.

 

Závěrečná fáze přípravy korpusu už jde jako po másle:

 

  1. V malé misce si smíchejte jedlou sodu s jablečným octem. Nelekněte se, až vám směs začne bublat a pěnit.

  2. Tuto aktivní hmotu stěrkou šikovně vmíchejte do těsta.

  3. Připravené formy pak už jen stačí těstem vyplnit a dát péct. 

  4. Čas pečení se liší podle toho, kolik forem využíváte. U jedné budete potřebovat cca 55 minut, u dvou forem už vám stačí maximálně 30 minut.

 

Na krásně vláčný korpus Red Velvet si udělejte opravdu čas – dokonce se vyplatí jej nechat odpočívat i přes noc. Pak už stačí dort rozkrojit na jednotlivé pláty, které budete prokládat lahodným krémem. Pojďme na něj!

Red Velvet – recept na krém

Budete potřebovat:

  • Mascarpone (250 g)

  • Moučkový cukr (100 g)

  • Krémový sýr – například žervé či Philadelphia (250 g)

  • 40% smetana ke šlehání (350 g)

  • Vanilkový extrakt (cca 1 lžička)

 

Smíchejte a vyšlehejte směs mascarpone, krémového sýru a cukru. Postupně přidávejte smetanu a nakonec vanilkový extrakt (zkušení mohou sáhnout po vanilkovém lusku). Výsledný krém by měl být dostatečně pevný, abyste jej mohli zdobit cukrářskou špičkou, a zároveň lehce nakyslý. Máte to? Paráda!

S chutí do kompletování

Pláty, které jste si před chvíli vytvořili z korpusu, prokládejte krémem. Zbylou část pak použijte na zdobení vršku dortu – ideálně pomocí špičky a sáčků. Drobné detaily už jsou ale na vás, například zdobení ovocem.

 

Na dekoraci můžete použít i část korpusu. Rozdrobte si ji na malé kousky a ty nahoru rozložte podél obvodu dortu.

 

Před servírováním ještě nechte dort chvíli odpočinout. Mezitím si můžete přečíst třeba několik zajímavých faktů.

Umí být červený i bez barviva

V překladu jde de facto o „červený samet“ – takový by měl být tedy i váš cíl ohledně výsledné struktury. Dnes již nesmírně proslulý dezert spatřil světlo světa ve Spojených státech v 19. století. A signifikantní červená barva se s ním nese samozřejmě od samého počátku. Ta však původně vznikla chemickou reakcí kyseliny octové s kakaem.

 

Red Velvet je krásně jemný a pyšní se příjemnými kyselými dozvuky, které se z těsta nevypečou. V této lákavé pochutině ale zároveň najdete i jedinečnou svěžest, o kterou se zase stará krém. Snoubení těchto prvků v puse vytváří zkrátka dokonalou symfonii chutí. 

 

Přestože má Red Velvet dort červenou barvu, jeho základem je kakaové těsto, což mu dodává lehkou čokoládovou chuť

 

Také už se vám sbíhají sliny?

Víte, že existuje i recept Cupcakes Red Velvet

Když chcete nabídnout hostům drobnější chuťovky, ale zároveň se vytáhnout s krásným Red Velvet dezertem, cupcakes mohou být ta správná volba. U těchto malých dortíků si lze navíc více vyhrát s finálním zdobením. Co kousek, to jiný topping. Výhodou bude, že si vystačíte s totožnými ingrediencemi a postup se liší jen v objemech. Zároveň je samozřejmě nutné poupravit dobu pečení. 

 

Ať už se rozhodnete pro kterýkoliv způsob, přejeme vám dobrou chuť!