Recept na větrníky | Svět pečení

Větrníky – recept a 6 tipů, které možná neznáte

Víte, že domácí větrníky nemusejí vypadat zas tak úplně tradičně? Dnes již kultovní dezert, který najdete snad v každé cukrárně, si můžete uzpůsobit podle sebe. Nebo třeba podle ročních období. My jsme se do větrníku z odpalovaného těsta pustili před Valentýnem, a proto si teď můžete vychutnat zajímavý recept, který si získá srdce každého strávníka. 


vetrníky nahledový na fb

Pomůcky, které by se vám mohly hodit:

 

Jak se liší od věnečku?

Oba jsou proklatě božské, ale přesto se liší. Zatímco věneček vám roztančí chuťové pohárky explozí výborného máslového krému, hrdinu dnešního receptu nejčastěji ochutnáte s karamelem. Rozdílný je také tvar – asi není překvapením, že věneček vypadá jako věneček. U větrníku však otvor uprostřed dezertu nenajdete. To ale neznamená, že se musíte držet zažitých postupů ve tvarování. A právě na to se dnes zaměříme.

Větrník: recept na odpalované těsto

Odpalované těsto může působit složitě, ale jeho příprava je vlastně dost jednoduchá. Není divu, že se stalo základem věnečků, větrníků, eclairů či profiterolek. 

 

Na 10 větrníků o velikosti 10 cm budete potřebovat:

 

  • 95 g vody
  • 95 g mléka (3,5%)
  • 85 g másla
  • 4 g soli
  • 4 g cukru krystal
  • 110 g hladké mouky
  • 190–200 g vajec 

Příprava:

Mléko, vodu, sůl, cukr a máslo (nakrájené na menší kousky) vložte do hrnce a přiveďte postupně k varu. Poté vypněte plotnu a přidejte prosátou mouku. To vše zapracujte pomocí cukrářské stěrky, případně metličky. Jakmile máte tento krok za sebou, přišel čas plotnu opět rozžhavit a začít postupně odpalovat – ideálně 2 až 3 minuty. Hotové těsto pak v robotu zchlaďte na teplotu kolem 55 °C. 

 

A teď vajíčka. Sáhněte po ponorném mixéru a vejce promixujte tak, aby se sjednotil žloutek s bílkem. Potom tuto směs velmi pomalu přilévejte (ideálně natřikrát) do misky, ve které máte základ těsta. Opravdu si dejte záležet na postupném přilévání – v opačném případě bude výsledek velmi řídký. Na závěr přidejte červenou barvu. Hotové těsto pak přikryjte potravinářskou fólií a nechte na půl hodiny odpočinout v lednici. 

 

TIP 1: Dobu chladnutí si můžete upravit. S teplejším těstem se snáz pracuje a následně se i jednodušeji nastříkává. Chladnější těsto vám zase pomůže k lepšímu výsledku – sice je náročnější na zpracování, ale zato méně praská. 

Pečení:

Speciální tvar srdce můžete vytvořit jak vykrajovátkem, tak pomocí cukrářského sáčku a špičky

 02

TIP 2: Ideální tvar na pečení lze vytvořit pomocí vykrajovátka, které obtisknete v mouce, a na pečicí podložce si pak vyznačíte velikost. Tuto „šablonu“ jednoduše vyplníte těstem.



Pak už jen stačí na podložku nastříkat tvar srdce (nebo jiné zajímavé kreace) a dát péct. Obvykle stačí 30 minut při teplotě 180 °C. Celkový čas pečení se však může lišit podle trouby. V žádném případě ji však během této doby neotvírejte – kvůli uniklé páře by vám těsto dostatečně nenaskočilo. U receptů z odpalovaného těsta se pak často používá také croustillant, který můžete položit navrch. Tím získáte zajímavý křupavý element a také neobvyklý vzhled. Další pokoření tradičního! 

 

TIP 3: Perforovaná podložka je ideálním pomocníkem. Oproti klasickému plechu zde totiž může proudit vzduch okolo těsta. Díky tomu dosáhnete rovnoměrného propečení. 

Příprava croustillantu:

Tento výtečný prvek je třeba připravit zhruba 1 hodinu předem. Těsto můžete obohatit barvou, ale není to nutné. 

 

Budete potřebovat:

  • 75 g másla
  • 90 g hladké mouky
  • 90 g cukru krystal

 03

Uvedené ingredience smíchejte a v robotu s listem (případně ručně) zpracujte těsto. To následně vyválejte mezi 2 pečicí papíry nebo fólie na čokoládu na výšku 1 až 2 mm. Jednu stranu fólie pak odkryjte a vytvořte požadované tvary. Poté vše opět přikryjte fólií a dejte odpočinout do mrazáku. Jakmile máte hotový croustillant zmrzlý, položte jej na nastříkané odpalované těsto. 

 

TIP 4: Prachové barvy jsou pro tvorbu croustillantu lepší než gelové. Lépe totiž zvládají vysoké teploty.

Žloutkový krém jako náplň

Nejčastějším druhem jsou právě karamelové větrníky. Recept však můžete vyměnit také za klasický žloutkový krém. Na ten budete potřebovat:

 

  • Cukr krupice (60 g)
  • Vaječné žloutky (60 g)
  • Plnotučné mléko (200 g)
  • 35% smetana (67 g)
  • Kukuřičný škrob (24 g)

 

Škrob a cukr smíchejte dohromady a následně přidejte žloutky. Je třeba tuto směs zamíchat okamžitě, aby se vám nevytvořila špatná konzistence. 

 

TIP 5: Pokud přidáváte více cukru, úměrně můžete zvyšovat také podíl žloutků. 

 

Dále smíchejte smetanu s mlékem a dejte vařit na 85 °C. Na teplotu opravdu dbejte. Při vyšších stupních se vejce sráží a výsledkem by byla pouze sladká hmota. V případě, že si teplotou nejste jistí, můžete vše vařit přímo na vodní lázni a pomocí vpichové teploměru mít před očima aktuální hodnotu. Ostražití pak buďte také v celkové konzistenci – o hrudky či jiné kousky v krému nejspíš nestojíte. Jakmile máte vše hotové, můžete krém smíchat se šlehačkou, máslem nebo ochutit ořechovou pastou – i zde je prostor pro vaši cukrářskou kreativitu. 

Co třeba karamelovou šlehačku? 

Budete potřebovat:

 

  • 35% smetana (200 g) 
  • Cukr krupice (50 g)
  • Zlatá plátková želatina (2 g, cca 1 plátek želatiny)
  • Sůl – pro šlehačku ze slaného karamelu (1–2 g)

 

Nejprve nechte želatinu nabobtnat ve studené vodě, aby dosáhla optimální konzistence. Když cukr dosáhne světle hnědé barvy, přilévejte postupně horkou smetanu a neustále míchejte. Musíte být opatrní – cukr může ztuhnout a taky vás pěkně popálit. Pokud máte rádi slaný karamel, sůl přidejte v okamžiku, kdy se smetana dokonale spojí s karamelovou směsí a má hladkou konzistenci. Nakonec přidejte připravenou želatinu, důkladně promíchejte a nechte výslednoub směs vychladnout v lednici do druhého dne. Poté ji stačí našlehat a použít jako náplň pro větrníky. 

Zdobení větrníků 

Nyní přichází část, kdy můžete upustit uzdu své fantazii. Karamelová poleva na větrníky je pouze jedním z mnoha přístupů. Na zdobení lze však využít také klasická čokoládová poleva, kterou ale musíte naředit kakaovým máslem v poměru 1:1

 

TIP 6: Jiné tuky na ředění nejsou vhodné. Ať už olej, margarín, nebo klasické máslo – výsledek vám nebude tuhnout.

 

Na ozvláštnění pak využijte:

 

 

Výsledek může vypadat třeba takto:

 

01

Tady můžete ukázat svůj cukrářský rukopis, podle kterého každý vaše sladké dílo pozná. Nezapomeňte, že jíme také očima. Tak dobré chutnání!