Nejlepší čas pro vánoční pečení

bakery-baking-blur-271458

Voňavý podzim je nejlepším časem pro pečení. Už víte, co a kdy budete péct?

 

Listí zlátne nebo rovnou červená, v obchodech se objevují první adventní kalendáře a vánoční světýlka. S podzimem nepřichází jen netrpělivé čekání na Vánoce (a pro každoroční stresaře na to, až bude konečně po něm) ale i naše oblíbené období… období pečení.

 

Ještě před tím, než se první náměstí rozvoní svařeným vínem a trdelníky, se totiž rozvoní i kuchyně pekařů a pekařek – těch profesionálních i hobby cukrářů. Už začátkem podzimu se toho ve světě pečení stihne hodně: Cukrářky i na dovolené u moře vymýšlí druhy cukroví, které letos budou nabízet, mámy pomalu vytahují ze spíže formičky na perníčky a velkoobchodně i maloobchodně se začínají kuchyňské potřeby nakupovat ve velkém.

S říjnovými dny se pak Vánoce začínají neodbytně připomínat. Na stáncích se vedle burčáku objevují i nepostradatelné ořechy či koření pro sladké pečení, na pultech supermarketů zase mikulášské čokolády.

A přesně to je ten správný čas pro oprášení, případně pořízení pomůcek pro vánoční pečení. Začněte s formičkami a vykrajovátky na perníčky a vanilkové rohlíčky. Tyto dobroty se spolu s barevnými marokánkami pečou zhruba měsíc před Štědrým dnem. A vzhledem k tomu, jak dlouho budou svou vůní i existencí dráždit mlsné jazýčky všech v domácnosti, se vyplatí připravit jich víc – aby na samotné Vánoce vůbec něco zbylo…

TIP ZE SVĚTA PEČENÍ:

Máte jen jednu klasickou formičku s hvězdičkou nebo srdíčkem? Udělejte si radost a pořiďte si neotřelé formy a sáček na zdobení. Pečení vám půjde mnohem rychleji, s dostatkem formiček navíc můžete zapojit i děti, které bude tvůrčí a sladká aktivita rozhodně bavit.

Když už budete hledat formičky, poohlídněte se i po těch vlnitých na linecké. Křehkou dobrotu s marmeládovým srdíčkem byste totiž měli upéct dva týdny před velkým dnem. Na poslední týden si pak nechejte všechny nepečené mňamky a klasické cukroví z bílého těsta s máslovým krémem.

Zlatým hřebem každých Vánoc je pak – vánočka! Měla by se péct pouhý den předem a ráno se krájet čerstvá. Právě tak si na ní totiž nejvíc pochutnáte.

 

TIP ZE SVĚTA PEČENÍ:

Přinášíme vám přehledný kalendář, který vám poradí, kdy začít péct jaký druh cukroví. Na Štědrý den tak budou všechny čerstvé a chutné – a vy navíc zvládnete Vánoce bez stresu!

Druh

Kdy péct

Poznámky

Štola – verze k odležení

Už v listopadu

Pokud si potrpíte na vánoční štolu, která je parádně zaležená, klidně začněte ještě v listopadu. Voňavé pečivo ale existuje i v rychlé verzi, kterou zvládnete i 23. 12.

Perníčky

3–4 týdny předem

Když se rozvoní perníčky, je tu advent. Aby voňavá dobrota změkla, nechte si na ni dost času.

Vanilkové rohlíčky

3 týdny předem

Ořechové kousky jsou nejlepší odleželé. Pokud s nimi začnete první adventní neděli, budou na Vánoce výborné.

Pracny / medvědí tlapky

Zázvorky

Kokosky, ořechové cukroví

Linecké

2 týdny předem

Křehké linecké takový předstih nepotřebuje, ale vyplatí se na ně mít klid a čas.

Plnění lineckého, případně jiných těst

1 týden předem

Dejte pozor, ať se neuspíšíte. Na krémy je času dost.

Nepečené cukroví (Raffaelo kuličky, vosí hnízda)

1 týden předem

Před Štědrým dnem už byste měli s většinou cukroví finišovat. Na samotný 23. nebo 24. prosinec si nechte jen nutné minimum ve formě např. vánočky. Zbytek už by měl být hotový a v chladu.

Klasické máslové cukroví

Rolády

Trubičky

Laskonky

Vánočka

1 den předem / Štědrý den

Až vytáhnete z trouby i sladké pečivo, můžete si konečně vydechnout. Znovu až za rok! ????

Štola – hned jedlá verze

Štrúdl

 

 

Jakou štolu pečete u Vás? Napište nám na náš Facebook :-)